Parket verdient een goede afwerking: kiest u olie of lak?

Uw parket verdient een goede afwerking om beschermd te worden tegen vervuiling, vocht en klimatologische omstandigheden. Een goede afwerking is daarom essentieel. Parketvloeren worden afgewerkt met een lak of olie. Beide systemen hebben de laatste tien jaar een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. De kwaliteit is sterk verbeterd en tegelijkertijd is de keuze verruimd. Beide systemen komen qua uitstraling steeds dichter bij elkaar. Er zijn bijvoorbeeld hele matte lakken leverbaar, die het effect van olie benaderen. Wilt u echter een hoogglans vloer, dan zal de keuze toch op een gelakte vloer moeten vallen.


Heeft u een vraag of een opmerking? 073 - 6417631 Stuur een bericht


Het principe van een goede parket afwerking: celholtes vullen

Hout is een natuurproduct dat is opgebouwd uit cellen. De celholtes in gedroogd hout, dat voor parket wordt gebruikt, zijn leeg. Deze celholtes moeten worden afgesloten of gevuld om te voorkómen dat vuil en vocht in het hout trekt. Het afsluiten van hout gebeurt door een laklaag, die als een filmlaag op het hout ligt. Olie daarentegen is een zogenaamde open-porie-afwerksysteem. Dit betekent dat het afwerkproduct (de olie) in het hout moet trekken. ‘Was’-producten, vroeger tamelijk populair, worden tegenwoordig minder vaak gebruikt omdat ze een (te) glad oppervlak kunnen veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van de verschillende systemen van de afwerking van parket?

Omdat oxidatief uitgeharde olie in het hout moeten trekken, dient het eerste half jaar de vloer nog een keer te worden nabehandeld alvorens men van verzadiging van de cellen kan spreken. Bij lak is dit niet nodig. Wel moet u zich ervan bewust zijn dat de laklaag eens ten einde is en de vloer dan opnieuw moet worden geschuurd en gelakt.

De éne lak is de andere niet

Lak kan machinaal en in het werk aangebracht worden. Niet alle lakken zijn hetzelfde. Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Hiervoor geldt zeker ‘goedkoop is duurkoop’. Lak is te verkrijgen in een glanzende, matte of extra matte uitvoering. Finesse maakt, met het oog op het milieu, uitsluitend nog gebruik van watergedragen lakken. Voor projectgebruik adviseren wij watergedragen 2-componten PU-lakken, die een hogere slijtvastheid hebben en beter tegen chemicaliën bestand zijn. Bij matte afwerkingen vallen krasjes minder op en is de lak wat beter bij te werken dan bij glanzende lakken.

Voorbeelden van gelakte vloeren:

  • Eneco Rotterdam, 2.000 m2 afgewerkt met Skylt lak
  • Nuon Amsterdam, 3.000 m2 matte lak
  • Prorail te Utrecht, 5.000 m2 fabriekslak

Voordelen lak:

Lak is makkelijk in het onderhoud. Het hout is geheel afgesloten en dat maakt lak zeer geschikt in omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan hygiëne, of waar een strakke uitstraling wordt gevraagd. Finesse kan ook UV-gedroogde lak in het werk aanbrengen. Dit is een nieuw type lak. Deze lak heeft een hoge slijtwaarde en is direct na het aanbrengen volledig belastbaar.


De prachtige natuurlijke uitstraling van olie

Olie is makkelijk plaatselijk bij te werken en geeft een matte en natuurlijke uitstraling aan uw vloer. Het is in diverse kleuren leverbaar en kan zowel in het werk als fabrieksmatig machinaal worden opgezet. Olie is goedkoper in het onderhoud dan lak, omdat het materiaal en de applicatie voordeliger is. De frequentie van het aanbrengen van onderhoudsolie ligt wel hoger dan de frequentie van aanbrengen van lak. Het voordeel van het zelf aanbrengen van olie is dat de naadjes tussen de delen ook dicht gedraaid worden. Voordeel van onderhoud met olie is dat u de vloer niet hoeft te schuren voordat u nieuwe olie aanbrengt. Dit verlengt de levensduur van de vloer.

Voorbeelden van geoliede vloeren zijn:

Finesse heeft bij verschillende bedrijven geoliede vloeren gelegd. Bijvoorbeeld in het Rijksmuseum, hier ligt circa 14.000 m2 eiken tapis parket afgewerkt met impregneerolie en hardwax. Bij de Erasmus onderwijsboulevard te Rotterdam ligt 6.000 m2 Amerikaans notenparket, afgewerkt met monocoat 2-componenten vloerolie. In het Stadskantoor te Utrecht ligt 10.000 m2 high density afgewerkt met WOCA vloerolie.

Het beste onderhoud

De vloer moet eerst goed zijn verzadigd alvorens met het dagelijks onderhoud kan worden gestart. Dit betekent dat het eerste half jaar de vloer nog één keer moet worden na-geolied. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid in de ruimte (meestal tijdens een stookseizoen) zal dit eerder nodig zijn, omdat de poriën dan meer openstaan en meer olie op kunnen nemen. Vervolgens mag de vloer met een vochtige doek worden afgenomen.

De voordelen van een geoliede vloer

Plaatselijke vervuiling en slijtage is heel goed weg te werken. Dit maakt deze afwerking met name geschikt voor erg druk belopen vloeren. Olie geeft een natuurlijk effect, omdat de olie in het hout trekt en er niet bovenop ligt. 


 

Stel uw vragen over het beste onderhoud

Om het beste uitde afwerking van uw parket te halen, voorzien wij u graag van deskundig advies en zorgen wij voor uitstekend onderhoud. Daarom kunt u altijd bij ons terecht met uw vragen. Bel voor alle antwoorden op uw vragen naar +31(0)73 - 6417631. Ook kunt u ons contactformulier invullen of e-mailen naar info@fpvl.nl.

Ontvang inspiratie en recente projecten in onze mail.