Parket afwerken: kiest u olie of lak?

Uw parketvloeren dienen beschermd te worden tegen vervuilin, vocht en klimatologische omstandigheden. Een goede afwerking is daarom essentieel. Parketvloeren kunnen worden afgewerkt met een lak of olie. Beide systemen hebben de laatste 10 jaar een aanzienlijk ontwikkeling doorgemaakt. De kwaliteit is sterk verbeterd, tegelijk is de keuze erg ruim geworden. Beide systemen komen qua uitstraling steeds dichter bij elkaar. Er zijn bijvoorbeeld hele matte lakken leverbaar, die het effect van olie benaderen. Wilt u echter een hoogglans vloer,dan zal de keuze toch op een gelakte vloer moeten vallen.


Heeft u een vraag of een opmerking? 073 - 6417631 Stuur een bericht


Het principe: celholtes vullen

Hout is een natuurproduct dat is opgebouwd uit cellen. De celholtes zijn in gedroogd hout, dat voor parket wordt gebruikt, leeg. Deze celholtes moeten worden afgesloten of gevuld om te voorkómen dat vuil en vocht in het hout trekt. Het afsluiten van hout gebeurt door een laklaag, die als een filmlaag op het hout ligt. Olie daarentegen is een zogenaamde open-porie-afwerksystemen. Dit betekent dat het afwerkproduct (de olie) in het hout moet trekken. ‘Was’-producten, vroeger tamelijk populair, worden tegenwoordig minder vaak gebruikt omdat ze een (te) glad oppervlak kunnen veroorzaken.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide systemen?

Omdat oxydatief uitgeharde olie in het hout moeten trekken, dient het eerste half jaar de vloer nog een keer te worden nabehandeld alvorens men van verzadiging van de cellen kan spreken. Bij lak is dit niet nodig. Wel moet u zich ervan bewust zijn dat de laklaag eens ten einde is en de vloer dan opnieuw moet worden geschuurd en gelakt.

Schoonmaak van beide systemen is niet wezenlijk verschillend. Dagelijks droog reinigen en afhankelijk van de mate van vervuiling licht vochtig. In de winter-maanden zal de frequentie hoger zijn i.v.m. de aanwezige vervuiling; denk bijvoorbeeld aan inlopven van strooizout. Een goede entreevoorziening helpt enorm tegen vervuiling.

Lak: de éne lak is de andere niet

Lak kan machinaal en in het werk aangebracht worden. Niet alle lakken zijn hetzelfde. Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Hiervoor geldt zeker ‘goedkoop is duurkoop’. Lak is te verkrijgen in een glanzende, matte of extra matte uitvoering. Finesse maakt, met het oog op het milieu, uitsluitend nog gebruik van watergedragen lakken. Voor projectgebruik adviseren wij watergedragen 2-componten PU-lakken, die een hogere slijtvastheid hebben en beter tegen chemicalien bestand zijn. Bij matte afwerkingen vallen krasjes minder op en is de lak wat beter bij te werken dan bij glanzende lakken.

Voorbeelden van gelakte vloeren:

  • Eneco Rotterdam, 2.000 m2 afgewerkt met Skylt lak
  • Nuon Amsterdam, 3.000 m2 matte lak
  • Prorail te Utrecht, 5.000 m2 fabriekslak

Voordelen lak:

Makkelijk in onderhoud. Het hout is geheel afgesloten en dat maakt lak zeer geschikt in omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan hygiëne, of waar een strakke uitstraling wordt gevraagd.

Nadelen lak:

Lak slijt en is krasgevoelig; derhalve zal de vloer te zijner tijd opnieuw gelakt moeten worden. Bij druk belopen plaatsen zal de slijtage eerder zichtbaar zijn. Lak kan niet plaatselijk worden bijgewerkt, je moet elke keer het hele vloeroppervlak bewerken om aanzetten te voorkomen. Lak is ook niet geschikt voor een bar of vergelijkbare ruimtes in verband met intrappen van glas. Lak is wel te adviseren in ruimtes waar veel geknoeid wordt omdat het makkelijk schoonmaakt.

N.b.: lak is tijdens het aanbrengen gevoelig voor stof en vuil. Het is ook niet te voorkomen dat de vloer geheel stofvrij wordt gelakt. Dit i.v.m. het in ruimtes aanwezige 'dwarrelstof'.

Fineesse kan ook UV-gedroogde lak in het werk aanbrengen. Dit is een nieuw type lak. Deze lak heeft een hoge slijtwaarde en is direct na het aanbrengen volledig belastbaar.

Olie: natuurlijke uitstraling

Olie is makkelijk plaatselijk bij te werken en geeft een matte en natuurlijke uitstraling aan uw vloer. Het is in diverse kleuren leverbaar en kan zowel in het werk als fabrieksmatig machinaal worden opgezet. Olie is goedkoper in onderhoud dan lak omdat het materiaal en de applicatie voordeliger is dan bij lak. De frequentie van het aanbrengen van onderhoudsolie ligt wel hoger dan frequentie van aanbrengen van lak.

Het voordeel van in het werk aanbrengen van olie ten opzichte van fabrieksmatig aangebrachte olie is dat de naadjes tussen de delen ook dicht gedraaid worden. Dit geldt uiteraard ook bij lakken in het werk. Voordeel van onderhoud met olie is dat je de vloer niet hoeft te schuren voordat je nieuwe olie aanbrengt. Dit verlengt de levensduur van de vloer.

Voorbeelden van geoliede vloeren zijn:

  • Rijskmuseum, hier ligt circa 14.000 m2 eiken tapis parekt afgewerkt met inmpregneer olie en hardwax.
  • Erasmus onderwijsboulevard te Rotterdam. Hier ligt 6.000 m2 Amerikaans Noten parket afgewerkt met monocoat 2 componenten vloerolie.
  • Stadskantoor te Utrecht, hierligt 10.000 m2 hogh density afgewerkt met WOCA vloerolie.

Onderhoud: de vloer moet eerst goed zijn verzadigd alvorens met het dagelijks onderhoud kan worden gestart. Dit betekent dat het eerste half jaar de vloer nog één keer moet worden nageolied. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid in de ruimte (meestal tijdens een stookseizoen) zal dit eerder nodig zijn omdat de poriën dan meer openstaan en meer olie op kunnen nemen. Vervolgens mag de vloer met een vochtige doek worden afgenomen.

Voordelen:

Plaatselijke vervuiling en slijtage is heel goed weg te werken/te behandelen. Dit maakt deze afwerking met name geschikt voor erg druk belopen vloeren. Olie geeft een natuurlijk effect, omdat de olie in het hout trekt en er niet bovenop ligt. Indien de vloer goed wordt bijgehouden hoeft deze niet meer te worden geschuurd.

Nadelen:

Vergt meer onderhoud dan een lakvloer met name het eerste jaar. Het onderhoud neemt echter wel af nadat de vloer verzadigd is. In het werk geoliede vloeren zijn de eerste week na installatie vochtgevoelig. Men dient derhalve de eerste 2 weken voorzichtig met water om te springen om kringetjes te voorkomen.

 

Ontvang inspiratie en recente projecten in onze mail.